Welkom op het MvM Journaal!


Het MvM Journaal bevat nuttige actuele informatie over de loonheffingen voor de professional.
Zie ook www.loonheffing.nl voor uitgebreide en unieke informatie over de loonheffingen.

Zoeken

maandag 20 oktober 2014

Nota Verslag Belastingplan 2015 verschenen

De Nota naar aanleiding van het Verslag van het Belastingplan 2015 is verschenen. Daarbij zijn enkele concept-wijzigingen van de URLB opgenomen.

Gebruikelijkloonregeling
In tegenstelling tot wat staat vermeld in de Memorie van Toelichting bij het Belastingplan 2015, worden gemaakte afspraken per 1 januari 2015 alleen opgezegd als een hoger loon dan het standaardbedrag (2014: € 44.000) is afgesproken. De voorstelde wettelijke overgangsregeling voor 2015 komt te vervallen. De opgezegde afspraken mag de inhoudingsplichtige toch blijven toepassen mits het afgesproken loon wordt verhoogd tot 75/70e van het loon in 2014 en de feiten en omstandigheden gelijk blijven. Een nieuwe afspraak is pas nodig wanneer de inspecteur of de inhoudingsplichtige daartoe contact opneemt of wanneer de geldigheidsduur van de oorspronkelijke afspraak verlopen is.

Werkkostenregeling
Van de nihilgewaardeerde werkplekvoorzieningen zal een gericht vrijgestelde vergoeding kunnen worden gegeven voor arbovoorzieningen en hulpmiddelen die voor ten minste 90% zakelijk worden gebruikt. In de nieuwe URLB worden ook arbovoorzieningen buiten de werkplek vrijgesteld. Door de werkgever geïnitieerde preventie- en gezondheidsprogramma's kunnen hier ook onder vallen.

Wat betreft de concernregeling wordt over het begrip 'belang' gezegd dat de juridische en economische eigendom doorslaggevend is. Er wordt aangesloten bij het nominaal gestort kapitaal en er wordt dus niet getoetst aan de hand van een eventuele stemrechtverdeling. Van een belang van 95% of meer moet het hele kalenderjaar sprake zijn. Concernonderdelen die in de loop van het jaar juridisch fuseren kunnen in dat jaar dus geen onderdeel van het concern uitmaken.

Op het punt van de gebruikelijkheidstoets wordt gezegd dat de werkgever binnen de vrije ruimte zelf mag bepalen of hij "zwak" loon (zoals het belaste deel van een reiskostenvergoeding) of "echt" loon (zoals een deel van de eindejaarsuitkering) aanwijst, mits het aanwijzen van dat loonbestanddeel als eindheffingsbestanddeel niet ongebruikelijk is. Daar wordt aan toegevoegd dat het aanwijzen van vakantiegeld of bonussen met het oog op tariefarbitrage niet gebruikelijk wordt geacht. In verband met mogelijk oneigenlijk gebruik gaat onderzocht worden of de gebruikelijkheidstoets aanscherping behoeft.

Personeelsleningen
In verband met de wijzigingen in de aftrek hypotheekrente voor de eerste eigen woning zal de regeling voor laagrentende personeelsleningen komen te vervallen. In verband met de complexiteit van deze operatie zal dit niet al op 1 januari 2015 plaatsvinden.

Premieplicht DGA
De internetconsultatie op het punt van de premieplicht voor de DGA heeft een beperkt aantal reacties opgeleverd. Een aangepaste concept-tekst ligt nu voor een uitvoeringstoets bij de Belastingdienst en het UWV.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief MvM Journaal

Onderdeel van www.loonheffing.nl. Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.