Welkom op het MvM Journaal!


Het MvM Journaal bevat nuttige actuele informatie over de loonheffingen voor de professional.
Zie ook www.loonheffing.nl voor uitgebreide en unieke informatie over de loonheffingen.

Zoeken

woensdag 17 september 2014

De Prinsjesdagplannen

Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste voorgestelde maatregelingen voor 2015 op het gebied van de loonheffingen. Alle Prinsjesdagstukken zijn hier te vinden.

Algemeen
- De Brede Belastingherziening is op de lange baan geschoven, zie de Kamerbrief Keuzes voor een beter belastingstelsel.
- Het begrotingstekort komt uit op 2,2% en dat maakt verdere bezuinigingen overbodig.
- € 1 mlrd aan geplande bezuinigingen wordt teruggedraaid.
- Alle fiscale maatregelen zitten in het Belastingplan 2015, behalve het wetsvoorstel Modernisering vpb-plicht overheidsbedrijven en de wetsvoorstel Wet invoering Beschikking geen loonheffingen (zie hierna).
- Het tarief van de eerste schijf wordt minder verhoogd dan voorzien: voor 2015 wordt het tarief 36,5% (nu: 36,25). In 2016 36,56%.
- De afbouwgrens van de arbeidskorting wordt verhoogd. Van belang voor degenen met een inkomen tussen € 52.000 en 57.000.
- De ouderenkorting wordt in 2016 verlaagd.
- In de troonrede wordt gezegd dat de strijd tegen de schijnconstructies wordt opgevoerd. Het wetsvoorstel volgt nog.

Werkkostenregeling
De aangekondigde vijf aanpassingen zijn in het Belastingplan opgenomen. Er wordt ingezet op 1-1-15 als ingangsdatum. De vrije ruimte gaat naar 1,2%.
- De beperkte introductie van het noodzakelijkheidscriterium betekent een extra gerichte vrijstelling. Het begrip 'hulpmiddelen' wordt ingekaderd tot gereedschap en ICT-hulpmiddelen, inclusief bijbehorend datatransport. Uitgangspunt blijft de inschatting van de werkgever. Voor bestuurders en commissarissen geldt een zwaardere bewijslast. Aan de vrijstelling wordt de eis verbonden dat de werknemer verplicht is de voorziening terug te geven (of de restwaarde te vergoeden) als de voorziening niet langer noodzakelijk is. Vaste vergoedingen voor noodzakelijk voorzieningen blijven mogelijk. Voorzieningen die door middel van (vrije) cafetarisering zijn verkregen worden uitgesloten.
- Wat betreft de jaarlijkse afrekening moet gelijk met de aangifte over het eerste (aangifte)tijdvak in het volgende jaar worden afgerekend. Het blijft mogelijk de belasting al eerder in gedeelten af te dragen.
- Toepassing van de concernregeling wordt een keuze. De keuze moet uiterlijk op het laatste afrekenmoment worden gemaakt. De 95%-verbondenheid (direct of indirect) moet het hele kalenderjaar hebben bestaan. De leden van het concern zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de af te dragen belasting.
- De regeling producten eigen bedrijf komt in de oude vorm terug als een gerichte vrijstelling. 
- De mogelijkheid om onbelaste vergoedingen te geven voor werkplekvoorzieningen is in het wetsvoorstel opgenomen. Om welke gevallen dit precies gaat wordt nog in een ministeriƫle regeling opgenomen.
- Ook buitenlandse boetes mogen straks niet meer als eindheffingsloon worden aangewezen.

Levensloopregeling
Wat betreft de levensloopregeling komt er (alleen) in 2015 opnieuw een afkoopmogelijkheid tegen 80%, uitgaande van de aanspraken op 31 december 2013.

Gebruikelijkloonregeling
I.v.m. eerder afgesproken bezuinigingsdoelstellingen (150 mio per jaar) gaat de doelmatigheidsmarge van de gebruikelijkloonregeling van 30 naar 25%. Daarnaast wordt de regeling ook inhoudelijk gewijzigd. Er wordt niet meer met een 'soortgelijke dienstbetrekking' vergeleken, maar met de 'meest vergelijkbare dienstbetrekking'. Daarbij wordt het begrip 'verbonden vennootschap' aangepast. Voor starters komen er geen afzonderlijke maatregelen. Voor 2015 wordt een overgangsregeling getroffen waarbij in beginsel wordt uitgegaan van 75/70 van het loon van 2013. Eventuele afspraken voor 2015 of later worden opgezegd. 

Oude dag
- De mogelijkheid om het derdepijlerpensioen zonder revisierente op de nemen bij arbeidsongeschiktheid wordt verruimd.
- Afkoop van de nettolijfrente leidt tot een box 3-sanctie.
- Er komt een afzonderlijke vrijstelling in Box 3 voor nettopensioen.

Personeelsleningen
- De aangekondigde aanpassing van de vrijstelling voor renteloze en laagrentende personeelsleningen voor de eigen woning is niet in het Belastingplan 2015 opgenomen. Deze komt in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015.

Wetsvoorstel Wet invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL), 
Dit wetsvoorstel wordt los van het Belastingplan 2015 behandeld. Volgens de Toezeggingenbrief Prinsjesdag wordt deze maand het wetsvoorstel naar de Kamer gezonden.

Auto van de zaak
De autobrief 2.0 zit nog niet bij de Prinsjesdagstukken. Deze zouden we in het laatste kwartaal van dit jaar mogen verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief MvM Journaal

Onderdeel van www.loonheffing.nl. Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.